Resepi Japanese cotton cheesecake 🌺 Dah banyak resepi test. Adjust sana sini dan so far ni the best resepi, Yuk Ikutin resep dan cara pembuatannya di bawah ini
Bahan - Bahan
Bahan A
---------
- 200g cream cheese
- 48g unsalted butter
- 20g castor sugar
- 80g susu
- 5 biji kuning telur
- 50g tepung kek
- 15g tepung jagung
Bahan B
---------
- 5 biji putih telur
- 80g castor sugar
- Preheat oven 160C
- 1. Cairkan cream cheese dan butter menggunakan double boiler.
- 2. Masukkan gula dan susu. Pukul sebati.
- 3. Alihkan adunan ke tepi dan kacau-kacau untuk turunkan sedikit suhu.
- 4. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan kacau sebati.
- 5. Masukkan tepung gandung dan tepung jagung. Kacau sebati.
- 6. Pukul putih telur dan masukkan 80g gula sedikit demi sedikit.
- 7. Masukkan putih telur ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
- 8. Tuang adunan dalam loyang. Bakar secara water bath dalam pre-heated oven pada suhu 160C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu ke 150C dan bakar selama 70 minit.
Sumber : Aimi Syairah Nawi