Resep Membuat Japanese cotton cheesecake, Lembut dan Lezaaaaat !!

Resepi Japanese cotton cheesecake 🌺 Dah banyak resepi test. Adjust sana sini dan so far ni the best resepi, Yuk Ikutin resep dan cara pembuatannya di bawah ini


Bahan - Bahan

Bahan A
---------
  • 200g cream cheese 
  • 48g unsalted butter
  • 20g castor sugar
  • 80g susu
  • 5 biji kuning telur 
  • 50g tepung kek 
  • 15g tepung jagung

Bahan B
---------
  • 5 biji putih telur 
  • 80g castor sugar
  • Preheat oven 160C
  • 1. Cairkan cream cheese dan butter menggunakan double boiler.
  • 2. Masukkan gula dan susu. Pukul sebati.
  • 3. Alihkan adunan ke tepi dan kacau-kacau untuk turunkan sedikit suhu.
  • 4. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan kacau sebati.
  • 5. Masukkan tepung gandung dan tepung jagung. Kacau sebati.
  • 6. Pukul putih telur dan masukkan 80g gula sedikit demi sedikit. 
  • 7. Masukkan putih telur ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  • 8. Tuang adunan dalam loyang. Bakar secara water bath dalam pre-heated oven pada suhu 160C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu ke 150C dan bakar selama 70 minit.

Sumber : Aimi Syairah Nawi

Tag : cemilan, kue
Back To Top